Grønt­sa­gerKultur og traditionerLækre ideer til aftensmadOpskrifterSa­la­top­skrif­ter

Tagliata di Manzo opskrift og historie | Italiensk bøf med rucola

Tagliata di Manzo er en klassisk ret fra det italienske køkken, der især er populær i Toscana. Navnet betyder “skåret kød”, og retten består af tyndt skåret bøf serveret med frisk rucola, parmesan, olivenolie og citron. Nøglen til denne ret er at tilberede bøffen, så den er godt stegt på ydersiden og stadig sjældent indeni (medium rare). Den bedste version af denne ret laves med Chianina oksekød, som er kendt for sin høje kvalitet, og smagen fremhæves med få krydderier.

Historie

Tagliata di Manzo har sine rødder i Italiens landbrugskultur. Chianina-oksen, som er en berømt hvid okse fra Toscana, er det foretrukne valg til denne ret. Populariteten af Tagliata di Manzo afspejler enkelheden i det italienske køkken, som altid fokuserer på kvalitetsråvarer. I modsætning til Bistecca alla Fiorentina, som er en større og tungere bøfret, serveres Tagliata lettere og i tynde skiver. Retten er ofte en del af sommermåltider, hvor bøffen tilberedes på grillen og serveres med rucola, parmesan og olivenolie.

Tagliata di Manzo opskrift

  • 1 stor bøf (T-bone, entrecôte eller mørbrad)
  • 2-3 spsk ekstra jomfruolivenolie
  • Havsalt og friskkværnet sort peber
  • 1 stort bundt rucola
  • 50 g frisk parmesanost (revet eller skåret i flager)
  • Citronbåde (til servering)

Fremgangsmåde:

  1. Krydr bøffen med salt og peber, og pensl begge sider med olivenolie.
  2. Varm grillen op til høj varme, og grill bøffen i 3-4 minutter på hver side, så ydersiden bliver sprød, men indersiden forbliver medium rare.
  3. Lad bøffen hvile på et skærebræt i 5 minutter.
  4. Skær bøffen i tynde skiver. Læg rucola på et serveringsfad, og arranger kødet ovenpå.
  5. Top med friskrevet parmesan, dryp med ekstra olivenolie og server med citronbåde.

Forskellige versioner og serveringsforslag

Den klassiske version af Tagliata di Manzo serveres normalt med rucola og parmesan, men der findes mange variationer. I nogle versioner tilsættes tomater og balsamicoeddike for at give ekstra smag. Retten kan også serveres med panzanella, en berømt toscansk salat. Bøffen serveres typisk medium rare for at bevare kødet saftigt og smagfuldt.

“`