Kultur og traditionerLokalt køkkenLækre ideer til aftensmadOpskrifter

Risotto med Jomfruhummer (eller Havkrebs i Venedig!) med Prosecco

Ingredienser

  • 200 g ris til risotto (Arborio, Vialone Nano, Carnaroli)
  • 10 jomfruhummere
  • 1 lille hvidt løg
  • 20 g fintrevet parmesan
  • 10 cl prosecco (eller tør hvidvin)
  • 50 g smør

Til fiske- eller skaldyrsfond:

  • 2-3 fiskhoveder, afhængigt af størrelsen (meget friske)
  • 10 cl tør hvidvin eller prosecco
  • ½ løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 lille tørret chili
  • Nogle kviste timian
  • 1 laurbærblad

Fremgangsmåde:

  1. Forbered fiske- eller skaldyrsfonden: Skyl fiskhovederne for at fjerne blodet. Læg dem i en gryde og dæk med 1,5 l vand. Tilsæt det hakkede halve løg, det knuste hvidløg, chilien, krydderurterne og sæt til side.
  2. Hold 4 jomfruhummere kolde. Fjern hovederne fra de andre og skær kødet fri ved at klippe langs bugmembranen med en saks. Del dem i to, hvis de er store. Hold kødet koldt. Læg hoveder og skaller i gryden med fiske- eller skaldyrsfonden. Bring fonden til småkog og lad den simre i 20 minutter.
  3. I mellemtiden forberedes risottoen: Skræl og hak løget meget fint. Varm 25 g smør op i en stor pande og tilsæt løget. Lad det smelte ved lav varme med lidt salt, og dæk til lejlighedsvis.
  4. Si fonden gennem en sigte. Pres jomfruhummerhovederne lidt for at få alle smagsstofferne ud. Smag til med salt og peber, og hold fonden simrende.
  5. Når løgene er møre, tilsæt den rå ris og rør i 1 minut, indtil den bliver blank. Hæld prosecco i og rør, indtil det er fordampet. Tilsæt derefter den varme fond en suppeskefuld ad gangen, og rør jævnligt. Risene skal koge i ca. 17 minutter.
  6. 2 minutter før risene er færdige, tilsæt de 6 jomfruhummere til den simrende fond. Kog dem i 2-3 minutter afhængigt af størrelsen.
  7. Når risene er næsten færdigkogte, tilsæt de afskallede jomfruhummerhaler og rør i 1 minut. Sluk for varmen. Risottoen skal stadig være lidt flydende. Tilsæt derefter resten af smørret i små stykker, parmesan, dæk og lad hvile i 1 minut uden varme.
  8. Rør rundt, juster smagen, og server risottoen på flade tallerkener. Pynt hver tallerken med 2 jomfruhummere og server varm.