Risotto med Jomfruhummer (eller Havkrebs i Venedig!) med Prosecco
Ingredienser
- 200 g ris til risotto (Arborio, Vialone Nano, Carnaroli)
- 10 jomfruhummere
- 1 lille hvidt løg
- 20 g fintrevet parmesan
- 10 cl prosecco (eller tør hvidvin)
- 50 g smør
Til fiske- eller skaldyrsfond:
- 2-3 fiskhoveder, afhængigt af størrelsen (meget friske)
- 10 cl tør hvidvin eller prosecco
- ½ løg
- 1 fed hvidløg
- 1 lille tørret chili
- Nogle kviste timian
- 1 laurbærblad
Fremgangsmåde:
- Forbered fiske- eller skaldyrsfonden: Skyl fiskhovederne for at fjerne blodet. Læg dem i en gryde og dæk med 1,5 l vand. Tilsæt det hakkede halve løg, det knuste hvidløg, chilien, krydderurterne og sæt til side.
- Hold 4 jomfruhummere kolde. Fjern hovederne fra de andre og skær kødet fri ved at klippe langs bugmembranen med en saks. Del dem i to, hvis de er store. Hold kødet koldt. Læg hoveder og skaller i gryden med fiske- eller skaldyrsfonden. Bring fonden til småkog og lad den simre i 20 minutter.
- I mellemtiden forberedes risottoen: Skræl og hak løget meget fint. Varm 25 g smør op i en stor pande og tilsæt løget. Lad det smelte ved lav varme med lidt salt, og dæk til lejlighedsvis.
- Si fonden gennem en sigte. Pres jomfruhummerhovederne lidt for at få alle smagsstofferne ud. Smag til med salt og peber, og hold fonden simrende.
- Når løgene er møre, tilsæt den rå ris og rør i 1 minut, indtil den bliver blank. Hæld prosecco i og rør, indtil det er fordampet. Tilsæt derefter den varme fond en suppeskefuld ad gangen, og rør jævnligt. Risene skal koge i ca. 17 minutter.
- 2 minutter før risene er færdige, tilsæt de 6 jomfruhummere til den simrende fond. Kog dem i 2-3 minutter afhængigt af størrelsen.
- Når risene er næsten færdigkogte, tilsæt de afskallede jomfruhummerhaler og rør i 1 minut. Sluk for varmen. Risottoen skal stadig være lidt flydende. Tilsæt derefter resten af smørret i små stykker, parmesan, dæk og lad hvile i 1 minut uden varme.
- Rør rundt, juster smagen, og server risottoen på flade tallerkener. Pynt hver tallerken med 2 jomfruhummere og server varm.