Populære religioner og sprog i Danmark
Beskrivelse: Danmark byder på en rigdom af sprog og religiøse skikke. Her kan du få et dybere indblik i både det danske sprog og den danske religionshistorie. Værd at vide for rejsende, der ønsker at forstå lokale traditioner og normer.
Sprog i Danmark
Det kan være en udfordring at få det fulde udbytte af en rejse til Danmark uden at kunne kommunikere med de lokale. Danskerne arbejder i mange servicebrancher som hoteller, restauranter og butikker. Alle taler dansk, og derfor er det en fordel at lære et par ord på sproget. Der findes mange gratis online parlører, som kan hjælpe dig med at lære udtale og forstå ord og udtryk på dansk. Enkle samtaler med hotelpersonale eller i butikker kan hjælpe med at undgå misforståelser.
Dansk har mange dialekter, hvilket betyder, at udtalen kan variere fra region til region. Men det standardiserede danske sprog forstås over hele landet. Ud over dansk tales der færøsk, grønlandsk og tysk i nogle områder, men disse sprog er mindre udbredte. På Færøerne tales færøsk, men dansk er også officielt, og i det sydlige Danmark kan tysk være nyttigt.
Engelsk som et praktisk kommunikationssprog
Grønland, verdens største ø, er en del af Danmark, og her forstår mange danskere engelsk. Mange danskere taler engelsk på grund af skoleundervisningen, og engelsktalende turister vil finde det let at kommunikere. Selvom mange taler engelsk, foretrækker de dog at bruge dansk i dagligdagen. For turister er en dansk parlør eller engelske samtaler derfor en praktisk løsning.
Religion i Danmark
Danmark har Folkekirken som sin officielle religion, og omkring fire femtedele af befolkningen er nominelle medlemmer. Der findes også ortodokse kristne, katolikker og muslimer. Landets grundlov sikrer religionsfrihed for alle, dog skal medlemmer af kongefamilien være medlemmer af Folkekirken. Religiøs diskrimination er stort set ukendt, og Danmark anses som et tolerant land for alle trosretninger.
Religiøse bygninger og kulturelle besøg
For rejsende er det spændende at besøge religiøse bygninger, som ofte er åbne for offentligheden. I København findes Alexander Nevskij-kirken, hvor den russiske kejserinde Maria Fjodorovna blev bisat. I Aalborg kan man besøge Budolfi-kirken, opkaldt efter St. Budolfus, som har en stor kunstsamling med bibelske malerier.
De fleste religiøse bygninger kan besøges frit. Kirkens hjemmesider tilbyder ofte yderligere information. Lutherske kirker tilbyder også musik og ritualer, og på højtider kan besøgende opleve dåb, bryllupper og påske- eller juleceremonier. Selvom kirkerne ofte er tomme på hverdage, er de et besøg værd for dem, der ønsker at forstå dansk kultur og historie.