Frankfurtersuppe – en fyldig suppe, der er bedst med friskbagt brød
Frankfurtersuppe har sit navn fra frankfurterpølserne, som er en af hovedingredienserne i denne traditionelle ret. Slovakiske husmødre har lavet denne suppe i flere generationer, og mange af os kender den også fra skolekantiner.
Frankfurterpølser har en flere hundrede år gammel tradition. Allerede i det 15. århundrede blev de lavet i den tyske by Frankfurt. I det 19. århundrede spredte opskriften sig til Wien, hvor en slagter begyndte at lave dem under navnet wienerpølser. Herfra spredte opskriften sig til nabolandene, herunder Slovakiet.
Min bedstemor plejede at lave denne suppe. Som barn besøgte jeg hende ofte efter skole, og jeg husker tydeligt, hvordan de skivede pølser flød på overfladen af suppen – vi børn elskede det. Det er en meget fyldig og velsmagende suppe, så hvis du laver den til frokost, anbefaler jeg, at du vælger en lettere hovedret.
Jeg laver ikke denne suppe så ofte, mest af nostalgiske grunde. Vi foretrækker grøntsagssupper eller bouilloner, men denne suppe er stadig lækker og kræver ikke mange ingredienser. Du kan bruge enhver type pølser, endda spegepølser, og den smager bedst med friskbagt brød, helst surdejsbrød.
Frankfurtersuppe – ingredienser:
- 2 spiseskefulde olie
- 6 kartofler
- 250g frankfurterpølser
- 2 mellemstore løg
- 2 spiseskefulde hvedemel
- ¼ teskefuld spidskommen
- ¼ teskefuld merian
- 2 spiseskefulde kyllingebouillonpulver
- 1 teskefuld paprika
- 4-peberblanding
- Salt efter smag
Fremgangsmåde:
- Hak det skrællede løg fint og steg det i en gryde med opvarmet olie, indtil det bliver gennemsigtigt.
- Tilsæt mel og spidskommen og lav en let opbagt sovs under konstant omrøring.
- Drys paprika over og rør hurtigt. Hæld derefter ca. 2 liter vand og bouillon i gryden. Rør suppen godt, så opbagt sovs blandes ordentligt med vandet.
- Tilsæt de skrællede og ternede kartofler og kog dem, indtil de er møre.
- Tilsæt peber og merian.
- Når kartoflerne er kogt, tilsæt de skivede pølser. Du kan også stege dem let på en pande, før du tilsætter dem.
- Til sidst smages suppen til med salt efter behov.
Servér suppen med sprødt brød. Velbekomme!
“`