Lokalt køkkenLækre ideer til aftensmadOpskrifter

Efterårslasagne

Præsentation

Efterårslasagne er en fyldig og velsmagende ret, som samler alle efterårets smage og farver i én ret. Lagene af pasta indeholder en saftig pølse-ragù, lækre Karl Johan-svampe, en cremet græskarpuré og en fløjlsblød bechamelsauce, som er uundværlig i enhver lasagne. Prøv også andre efterårsopskrifter som lasagne med græskar og pølse eller lasagne med svampe. Når årstiderne skifter, kan du også prøve vores vinterlasagne med sæsonens grøntsager!

Ingredienser

Ernæring Mængde per portion
Kalorier 1084 Kcal
Kulhydrater 64 g
Heraf sukker 14.7 g
Proteiner 40.7 g
Fedt 72.1 g
Heraf mættet fedt 25.43 g
Kostfibre 6.6 g
Kolesterol 177 mg
Natrium 2745 mg

Ingredienser til lasagne (til et fad på 30×20 cm)

  • Æg-lasagneplader 200 g
  • Ekstra jomfruolivenolie 20 g
  • Grana Padano, revet 50 g
  • Rosmarin 1 kvist

Til græskarpuré

  • Græskar 500 g
  • Grøntsagsbouillon 400 g
  • Porre 1
  • Ekstra jomfruolivenolie 30 g
  • Fint salt efter smag
  • Sort peber efter smag

Til ragù

  • Pølse 460 g
  • Hvidvin 100 ml
  • Fennikelfrø 1 knivspids
  • Rosmarin 1 kvist
  • Grøntsagsbouillon 50 ml
  • Fint salt efter smag
  • Ekstra jomfruolivenolie 20 g

Til bechamelsauce

  • Lun mælk 500 ml
  • Hvedemel 50 g
  • Smør 50 g
  • Muskatnød efter smag
  • Fint salt efter smag

Til svampe

  • Karl Johan-svampe 500 g
  • Hvidløgsfed 1
  • Grøntsagsbouillon 50 ml
  • Ekstra jomfruolivenolie 30 g
  • Fint salt efter smag
  • Sort peber efter smag

Forberedelse

Start med at forberede efterårslasagnen ved at tilberede græskarpuréen og pølse-ragùen. Skær græskarkødet i små stykker og kog det i grøntsagsbouillon med porre, indtil det er mørt. Blend derefter til en glat puré. Steg pølsen let med rosmarin og fennikelfrø, tilsæt hvidvin, og lad det simre, indtil det er mørt.

Lav bechamelsaucen ved at smelte smør, tilsætte mel og derefter lun mælk. Krydr med salt og muskatnød. Forbered svampene ved at sautere dem med hvidløg og krydderier. I et lasagnefad lægges skiftevis lag af lasagneplader, græskarpuré, ragù og bechamelsauce. Gentag, indtil alle ingredienser er brugt.

Bag lasagnen i en forvarmet ovn ved 180°C i cirka 40 minutter, eller indtil den er gylden og boblende. Lad lasagnen hvile i 10 minutter, inden den serveres varm.

Bag lasagnen i en forvarmet ovn

Forberedelse af Efterårslasagne

For at tilberede efterårslasagnen skal du starte med græskarret. Skær det i både og fjern derefter skallen og kernerne. Skær græskarkødet i tern og snit porren i tynde skiver.

  1. Skær græskarret i både og fjern forsigtigt skallen og de indre frø.
  2. Skær græskarkødet i små tern.
  3. Snit porren i fine, tynde skiver.

Skær græskarkødet i små tern

Tilberedning af Græskar og Porre

Varm lidt olivenolie op i en gryde og steg porren ved høj varme i et par minutter. Tilsæt derefter græskarternene, men hold 50 g til side til ragouten. Tilføj rosmarin og lad det simre ved middel varme, mens du gradvist tilsætter grøntsagsbouillon lidt ad gangen, efterhånden som græskarret absorberer væsken. Kog i cirka 20 minutter, eller indtil græskarret er mørt.

  1. Opvarm en smule olivenolie i en gryde og steg porren ved høj varme i et par minutter.
  2. Tilsæt græskarternene, men husk at gemme 50 g til senere brug i ragouten.
  3. Tilføj rosmarin og fortsæt tilberedningen ved middel varme.
  4. Tilføj gradvist grøntsagsbouillonen lidt ad gangen, når græskarret absorberer væsken.
  5. Kog i cirka 20 minutter, eller indtil græskarret er blødt og mørt.

gradvist grøntsagsbouillonen lidt ad gangen

Forberedelse af Ragu

Imens kan du begynde på raguen: fjern pølseskindet og smuldr pølsen i en stor pande. Tilsæt fennikelfrø for ekstra smag og steg det med en smule olie, indtil det er gyldent og gennemstegt.

  1. Fjern pølseskindet og smuldr pølsen i små stykker.
  2. Placer den smuldrede pølse i en stor pande.
  3. Krydder med fennikelfrø for ekstra aroma.
  4. Steg pølsen med en smule olie, indtil den er gyldenbrun.

Steg pølsen med en smule olie

Forberedelse af Ragu

Imens kan du begynde på raguen: fjern pølseskindet og smuldr pølsen i en stor pande. Tilsæt fennikelfrø for ekstra smag og steg det med en smule olie, indtil det er gyldent og gennemstegt.

  1. Fjern pølseskindet og smuldr pølsen i små stykker.
  2. Placer den smuldrede pølse i en stor pande.
  3. Krydder med fennikelfrø for ekstra aroma.
  4. Steg pølsen med en smule olie, indtil den er gyldenbrun.

Steg pølsen med en smule olie

Forberedelse af Ragu og Græskarpuré

Fortsæt med tilberedningen i 15-20 minutter, og tilsæt lidt grøntsagsbouillon undervejs for at undgå, at raguen tørrer ud. Når tilberedningen er færdig, sluk for varmen og sæt raguen til side. Imens burde græskarret være klar – blend det med en stavblender til en glat puré.

  1. Fortsæt tilberedningen af raguen i yderligere 15-20 minutter.
  2. Tilsæt grøntsagsbouillon efter behov for at bevare fugten i retten.
  3. Når raguen er færdig, sluk for varmen og stil den til side.
  4. Blend græskarret med en stavblender til en jævn puré.

færdig, sluk for varmen

Tilberedning af Græskarpuré og Svampe

Blend græskarpuréen, indtil den er glat og cremet. Rens imens svampene: børst forsigtigt jord af med en pensel. Skyl dem hurtigt, hvis det er nødvendigt, og tør dem grundigt med en klud. Skær svampene i skiver på langs, og læg dem i en pande med lidt olie og et hvidløg.

  1. Blend græskarret til en glat puré.
  2. Rens svampene ved at børste jorden forsigtigt af med en pensel.
  3. Skyl svampene kort, hvis nødvendigt, og tør dem grundigt med en klud.
  4. Skær svampene i skiver på langs.
  5. Placer svampene i en pande med lidt olie og et fed hvidløg.

Placer svampene i en pande

Tilberedning af Svampe og Béchamelsauce

Sautér svampene i 5 minutter, og tilsæt lidt grøntsagsbouillon under tilberedningen. Når de er færdige, sluk for varmen og sæt dem til side. For at lave béchamelsaucen, varm mælken op i en lille gryde med en smule revet muskatnød.

  1. Sautér svampene i 5 minutter.
  2. Tilsæt grøntsagsbouillon under tilberedningen.
  3. Når svampene er færdige, sluk for varmen og sæt dem til side.
  4. Forbered béchamelsaucen ved at varme mælken op i en lille gryde.
  5. Tilsæt lidt revet muskatnød for ekstra smag.

Placer svampene i en pande

Sådan Laver Du Roux til Béchamelsauce

Smelt smørret ved lav varme, og sluk derefter for varmen. Tilsæt det sigtede mel lidt ad gangen, mens du pisker, så der ikke dannes klumper. Sæt gryden tilbage på lav varme, og rør rundt, indtil blandingen bliver gylden – dette skaber rouxen. Tilsæt rouxen til den opvarmede mælk.

  1. Smelt smørret ved lav varme.
  2. Sluk for varmen og tilsæt sigtet mel lidt ad gangen.
  3. Rør godt med et piskeris for at undgå klumper.
  4. Sæt gryden tilbage på lav varme, og rør rundt, indtil blandingen er gylden og danner roux.
  5. Tilsæt rouxen til den opvarmede mælk for at fortsætte med béchamelsaucen.

tilbage på lav varme, og rør rundt, indtil blandingen

Sådan Laver Du Roux til Béchamelsauce

Smelt smørret ved lav varme, og sluk derefter for varmen. Tilsæt det sigtede mel lidt ad gangen, mens du pisker, så der ikke dannes klumper. Sæt gryden tilbage på lav varme, og rør rundt, indtil blandingen bliver gylden – dette skaber rouxen. Tilsæt rouxen til den opvarmede mælk.

  1. Smelt smørret ved lav varme.
  2. Sluk for varmen og tilsæt sigtet mel lidt ad gangen.
  3. Rør godt med et piskeris for at undgå klumper.
  4. Sæt gryden tilbage på lav varme, og rør rundt, indtil blandingen er gylden og danner roux.
  5. Tilsæt rouxen til den opvarmede mælk for at fortsætte med béchamelsaucen.

fortsætte med béchamelsaucen

Lagvis Samling af Efterårs-Lasagne

Læg et første lag lasagneplader i formen. Dæk derefter med et lag ragù, og fordel så et lag af de tilberedte svampe ovenpå.

  1. Placer det første lag af lasagneplader i fadet.
  2. Spred et lag ragù over lasagnepladerne.
  3. Læg derefter de tilberedte svampe ovenpå ragùlaget.

Placer det første lag af lasagneplader i fadet

Efterårs-Lasagne Opskrift

Start på et nyt lag ved at lægge et nyt lag lasagneplader. Følg samme rækkefølge som før: bechamelsauce, græskarpuré, ragù og svampe. Fortsæt med at bygge lagene, indtil alle ingredienser er brugt. Afslut med et sidste lag ragù og svampe. Drys overfladen med revet Grana Padano og pynt med et par kviste rosmarin.

Bag lasagnen i en forvarmet ovn ved 180°C i 15 minutter, og giv den derefter 5 minutter under grillen for at få en gylden overflade. Når den er færdigbagt, tag efterårs-lasagnen ud af ovnen og lad den køle lidt af, inden den serveres.

  1. Start på et nyt lag med lasagneplader.
  2. Følg samme rækkefølge: bechamelsauce, græskarpuré, ragù og svampe.
  3. Afslut med et sidste lag ragù og svampe.
  4. Drys med revet Grana Padano og pynt med rosmarinkviste.
  5. Bag i en forvarmet ovn ved 180°C i 15 minutter og derefter 5 minutter under grillen.
  6. Lad lasagnen køle lidt af, inden den serveres.