Det danske køkken
Generelt ligner det moderne danske køkken meget dets europæiske nabolande. Dog er Danmark kendt for det nye nordiske køkken, som startede i begyndelsen af 2000’erne. I Danmark har vi nogle unikke kulinariske specialiteter, opskrifter og vaner, som præsenteres her.
Det berømte smørrebrød
En typisk dansk frokost, smørrebrød (udtales “smørr-bred”), betyder bogstaveligt talt “smørret brød”.
Det er rugbrød med smør og pålæg (noget “lagt ovenpå”): marinerede sild i forskellige saucer, røget ål, panerede fiskefileter, alle slags kødprodukter og rester af kød, frikadeller, pâté, salater, hårdkogte æg, kolde kartofler osv.
Hver type pålæg kræver specielt pynt: agurker, tomater, radiser, peberfrugt, syltet græskar eller rødbeder, kogt rødkål, ristede løg, røræg, karse eller frisk purløg, mayonnaise, remoulade, kolde salater osv.
Den typiske frokost starter med smørrebrød med fisk ledsaget af et glas snaps. Derefter følger smørrebrød med kød og grøntsager, og måltidet afsluttes med smørrebrød med smør og forskellige oste på hvidt brød.
Smørrebrød spises med kniv og gaffel og serveres ofte med en kold øl.
Frikadeller
Ingredienser:
- 500 g hakket kød, halvt okse- og halvt svinekød (ifølge et gammelt ordsprog, jo bedre kødet er, jo bedre er frikadellerne)
- 1 æg
- 100 g mel
- ca. ½ l mælk
- 25 g hakket løg
- salt, peber
- smør eller svinefedt til stegning
Fjern sener og skind fra kødet, skær det i tykke skiver og hak det tre gange.
Put det hakkede kød i en stor skål, tilsæt ægget, melet og de hakkede løg. Rør, mens du gradvist tilsætter mælken, en spiseskefuld ad gangen. Tilsæt salt og peber, og rør i mindst en halv time, så farsen bliver godt sammenhængende.
Varm smørret eller svinefedtet op i en pande, indtil det skummer op og forsvinder. Form frikadellerne med en spiseske dyppet i det varme fedt, og læg dem i panden. Når de er gyldne, vend dem forsigtigt med en flad kniv og steg dem på den anden side. Hver side skal steges i 8-10 minutter ved lav varme for at undgå, at de brænder.
Server frikadellerne med kartoffelmos, grønne bønner med brunet smør og syltede rødbeder.
Kold kartoffelsalat, “kartoffelsalat”
Ingredienser:
- 800 g kolde kartofler
- 150 g ærter
- 1 løg
- 2 spiseskefulde hakket purløg
(sovs)
- 100 g mayonnaise
- 2 naturel yoghurter
- 2 spiseskefulde eddike
- 1 spiseskefuld sennep
- 1 teskefuld karry
- salt, peber
Kog kartoflerne, lad dem køle helt af og skær dem i skiver. Hak løgene. Bland alle grøntsagerne (kartofler, ærter og løg).
Lav sovsen ved at blande alle ingredienserne. Tilsæt sovsen til grøntsagerne, rør og lad det trække i mindst en time. Tilsæt evt. lidt ekstra sovs, hvis salaten virker “tør”.
Rødgrød med fløde
Ingredienser:
- 400 g røde ribs
- 200 g hindbær
- 200 g solbær
- 200 g kirsebær
- 500 g sukker
- 1 vaniljestang
- 1 glas hvidvin
- 100 g smuttede mandler
- 60 g stivelse pr. liter frugtsaft
Vask frugterne og knus dem godt. Tilsæt 1 liter vand og bring det hele i kog. Lad det trække i 15 minutter, og si derefter saften gennem en sigte eller et rent klæde.
Hæld saften tilbage i gryden, tilsæt sukker og vanilje. Når siruppen koger, tag den af varmen og skum den. Opløs stivelsen i hvidvinen, tilsat lidt afkølet frugtsaft. Tilsæt denne blanding til den kogende sirup under kraftig omrøring. Når geléen næsten koger, tag gryden af varmen med det samme. Hæld geléen i en skyllet skål og drys med sukker. Pynt med finthakkede smuttede mandler. Drys let med sukker for at forhindre, at der dannes en hinde.
Rødgrød serveres kold med fløde.