Den Lækreste Æbletærte
Bag en lækker æbletærte med en sprød skorpe og en fyldig, let sød æblefyldning med vaniljecreme og marcipan. Perfekt til enhver lejlighed!
Ingredienser
Til Fyldet:
- 1 kg æbler (f.eks. Jonagold eller Belle de Boskoop)
- 100 g valnødder eller pecannødder
- 80 g sukker
- 30 g vaniljecremepulver
- 8 g kanel
- 100 g rosiner (valgfrit)
- 250 g marcipan (+ ½ æg)
- 4 skærekager eller tynde kiks
Til Dejen:
- 250 g koldt smør (+ ekstra til smøring)
- 200 g sukker
- ½ æg
- 350 g mel (+ lidt ekstra til udrulning)
- 5 g salt
- 8 g bagepulver
Udstyr:
- Springform (22-24 cm)
- Kagerulle
- Bagepapir
- Køkkenmaskine
- Friskfilm
Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 180 °C (varmluft). Bland sukker og smør i en køkkenmaskine. Tilsæt det halve æg og bland. Rør mel, bagepulver og salt i, indtil det er en samlet dej. Pak dejen i friskfilm og læg den i køleskabet i 1 time (eller fryseren i 20 minutter).
- Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær dem i små stykker. Bland æblerne med sukker, kanel, vaniljecremepulver, nødder og eventuelt rosiner.
- Beklæd bunden af springformen med bagepapir og smør kanterne godt med smør.
- Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud med lidt mel. Brug kanten af springformen til at skære en cirkel ud til bunden, og læg den i formen. Skær brede strimler af resten af dejen og beklæd siderne med dem. Tryk godt sammen og trim kanterne, så de er jævne.
- Blødgør marcipanen og tilsæt det halve æg, hvis det er nødvendigt. Rul det ud til en cirkel og læg det på bunden af dejen.
- Halver skærekagerne horisontalt og læg dem i et lag på bunden. Smuldr resten af kagerne i æblefyldet for at absorbere væsken.
- Fyld formen med æbleblandingen og tryk let. Formen må være godt fyldt.
- Rul den resterende dej ud og skær tynde strimler. Læg dem i et gittermønster over fyldet, og tryk enderne godt fast. Pensl med resten af ægget.
- Bag tærten midt i ovnen i ca. 80 minutter, eller indtil den er gylden. Lad tærten køle helt af, før du fjerner formen. Server med flødeskum!
Tips
1. Brug skærekager eller tynde kagestykker til at absorbere æblevæsken og få en sprød bund.
2. Reducer sukkermængden i fyldet, da æblerne naturligt er søde.