De danske madtraditioner
De danske madtraditioner har dybe rødder, som strækker sig langt tilbage i historien, og de er en vigtig del af danskernes kultur og identitet. Danmark er stadig i dag det mest landbrugsprægede land blandt de nordiske lande.
Selvom der i de seneste årtier er kommet mange restauranter fra andre lande samt fastfoodkæder og italienske pizzeriaer, kan man stadig finde traditionelle retter fra det danske køkken. Nogle retter er inspireret af fransk nouvelle cuisine, mens andre stammer fra den gamle bondekost.
Grundlæggende om traditionel dansk mad
Den traditionelle danske kost er primært baseret på kød, fisk og mejeriprodukter. Danmark er et nordisk land med kolde vintre, og derfor er retterne ofte rige på fedtstoffer som smør, fløde, svinefedt, bacon og margarine, som bruges til stegning, i saucer eller bare på brød.
Fedtværdien afspejles også i det danske sprog. For eksempel bruges ordet fedt ikke kun om noget fysisk fedt, men også til at beskrive noget positivt eller sjovt. Ordet smørhul (smørhul) henviser til et behageligt og fredeligt sted – som en lille ø af ro, ligesom danskerne nogle gange beskriver deres eget land.
Kød har historisk været et symbol på status og god ernæring. I middelalderen spiste de fleste danskere dog kun frisk kød fra november til jul, slagtesæsonen, mens resten af året blev kød opbevaret i salt eller røget. Frisk kød var hele året rundt en luksus forbeholdt adelen, ligesom vildtkød.
Ofte blev kødstykker kogt sammen med byg og grønkål. Grønkål, som vokser om vinteren, var en vigtig kilde til C-vitamin i årets koldeste måneder.
Guidet Rundtur i Det Gamle København
Tour 1
Oplev charmen ved det historiske København med en guidet rundtur arrangeret af LINDA TOURS.
Anerkendt af Touring Club Italiano
Guidet tur, der udelukkende afholdes på italiensk
For yderligere information om gåturen i Københavns historiske centrum på italiensk, samt om datoer og priser, venligst se linket herunder:
Engang var mange danske skove forbeholdt kongefamiliens jagtudflugter, men i dag er alle skove åbne for offentligheden. Den danske vildtbestand, selv om jagten er strengt reguleret, kan nydes i visse restauranter i form af retter med hjort, agerhøne, and og mere.
Ifølge statistikker spiser hver dansker årligt omkring 70 kg svinekød. Svineavlen har dybe rødder i Danmarks historie og er en af de vigtigste sektorer i landets økonomi.
Flæskesteg med sprøde svær (ofte serveret med kogt rødkål og kartofler med sovs) er en klassisk dansk ret. Tidligere var denne ret kun til særlige lejligheder, men den har stadig en central rolle ved festlige begivenheder, såsom jul.
På gaden ses ofte mobile pølsevogne, hvor man kan købe svinekødspølser toppet med sennep og ketchup. Det er en hurtig og billig snack – perfekt efter en hyggelig aften i byen med vennerne.
Dansk oksekød er også anerkendt internationalt og værdsat for sin høje kvalitet og hygiejniske produktionsmetoder.
Den gamle handelsrute, der strakte sig på tværs af Jylland, blev kendt som “Oksevejen.” Allerede fra 1400-tallet og frem til industrialiseringen blev denne rute brugt til at drive kvæg mod byerne i Nordtyskland og Holland.
Da landbruget i dag er meget intensivt, er der i de senere år kommet kød fra dyr, der er opdrættet med naturlig foder og under bedre forhold, i supermarkederne. Disse produkter er mærket med Ø, hvilket står for økologisk.
Når det gælder fisk, er det umuligt at undgå at nævne silden (sild) og torsken (torsk). Vi ved, at nogle af de tidligste beboere i Danmark spiste disse fisk – allerede for omkring 7000 år siden!
Den Store Bådtur
Tour 3
Oplev København fra vandet med den store bådtur – LINDA UDFLUGTER.
Linda Tour
Anbefalet af Touring Club Italiano
Den eneste bådtur udelukkende på italiensk
For yderligere information om den guidede bådtur på italiensk i København, herunder datoer og priser, besøg venligst følgende link:
LINDA UDFLUGTER – Den Store Bådtur – TOUR 3
Torskens Udbredelse i Danmark
Torsken blev udbredt i Danmark under vikingetiden (omkring 750 til 1050 e.Kr.). Dens popularitet blev styrket af kristendommens ankomst (omkring år 1000), da religionen foreskrev fisk i stedet for kød i bodstider. Torskens egnethed til at blive tørret i vinden og opbevaret gjorde den til en let, men nærende proviant for de dristige, handelsrejsende vikinger.
Allerede for tusind år siden var tørret fisk, herunder torsk, hellefisk og sild, en vigtig eksportvare, særligt til England.
Torskens Nutidige Popularitet
I dag er torsken en af de mest fiskede arter i Danmark. Den serveres oftest kogt, dampet eller bagt, og smagen er enkel og mild. Kogt torsk (tilsat eddike, peberkorn og laurbær) med kartofler og sennep udgør desuden den traditionelle nytårsret i Danmark.
Sild – En Økonomisk og Traditionsrig Fisk
Silden betragtes som en simpel fisk og er meget billig. I dag nydes den hovedsageligt i sød-sur marinade, men den er også populær som røget (især den kendte version fra Bornholm) eller i andre variationer som grillet, stegt eller kogt.
Øresund og Sildeeksportens Betydning
Øresund, strædet der adskiller Danmark fra Sverige, var fyldt med sild, især i middelalderen. I historiske optegnelser bemærkes det, at skibe nogle gange havde svært ved at sejle gennem de tætte stimer af sild. København, der ved slutningen af 1100-tallet kun var en fiskerlandsby, blev en vigtig handelsby og senere Danmarks hovedstad takket være eksporten af saltede sild til forskellige europæiske lande.
Man kan faktisk sige, at silden finansierede Danmarks storhedstid omkring år 1200, hvor de danske konger udvidede deres herredømme langs Østersøen og helt til Estland.
Ålen i de Danske Kystsamfund
Før industrialiseringen var ålen (ål) meget almindelig i kystområderne, særligt i de flade fjorde på Jylland. Engang var ålen en fast del af danskernes daglige kost, men i dag anses den for en delikatesse og er relativt dyr.
Fjordrejer – En Særlig Dansk Delikatesse
Friske fjordrejer er en særlig delikatesse i Danmark, men de findes kun på menuen i få restauranter. De fleste rejer, der sælges i butikkerne, er normalt frosne og importeret fra Grønland.
De Berømte Slotte i Nord-Sjælland
Tour 2
Oplev de ikoniske slotte i det nordlige Sjælland med en spændende guidet tur – LINDA UDFLUGTER.
For yderligere information om slotsturen på italiensk, herunder datoer og priser, besøg venligst linket nedenfor:
LINDA UDFLUGTER – De berømte slotte i Nord-Sjælland – TOUR 2
Dansk Madkultur
Som tilbehør spiller kartofler en vigtig rolle i det danske køkken og har været en del af kosten i over 200 år. Serveret kogte eller bagte med cremet eller fed sauce, er de næringsrige og billige, og passer perfekt til både kød og fisk.
Besøg på Et Dansk Bageri
En rejse til Danmark er ikke komplet uden et besøg i en lokal bager. Danske kager er berømte for deres variation og smag – fra flødekager og marcipan til smørdej med kanelsmag. Bagerierne byder også på fantasifulde former som fletninger, ruller og pyramider. Danskerne elsker at nyde en sød kage eller et stykke hjemmebagt tærte sammen med en kop kaffe eller varm chokolade.
Interessant nok kaldes smørdejskagerne for “Wienerbrød” på dansk, da de menes at være indført af østrigske konditorer i 1860.
Smørrebrød: Et Traditionelt Dansk Frokostmåltid
Det traditionelle danske frokostmåltid, kendt som smørrebrød, består af skiver rugbrød eller hvedebrød med smør og et udvalg af toppings som fisk, pålæg, æg eller leverpostej. Toppet med aromatiske saucer og dekoreret med løgringe, agurkeskiver, kørvel og purløg, er smørrebrød en kunst i sig selv – med over 100 forskellige variationer!
Smørrebrød sælges på mange steder, lidt som pizza-slices i Italien, og de specialiserede smørrebrødsrestauranter lukker typisk om eftermiddagen, da disse nydes til frokost.
Et Komplet Måltid
Smørrebrød betragtes som et fuldt måltid og ikke blot en snack, og de spises altid med kniv og gaffel. Til smørrebrød drikkes der ofte øl eller snaps, en traditionel brændevin serveret i små glas.
Historiske Rødder: Øllebrød
Øl og rugbrød har været grundlæggende ingredienser i den danske bondekost i mange århundreder. Resten af brødet blev ofte lagt i øl om aftenen og kogt næste morgen, hvilket udgjorde en nærende morgenmad for hele familien – især for dem, der arbejdede i marken.
I dag kan øllebrød købes som en pulveriseret blanding, der blot skal opvarmes med lidt vand.
Den Ny Nordiske Mad
Selvom dansk mad er kendt for sine mange kalorier og fedtindhold, holder danskerne sig aktive med sport og cykling, hvilket gør, at de kan nyde de traditionelle retter uden bekymring. Den nye nordiske mad fokuserer nu på lethed og enkelhed med brug af lokale ingredienser og bevidsthed om bæredygtighed.
Nordisk Kulinarisk Bevægelse
Den skandinaviske madkultur er i de seneste år blevet anerkendt internationalt, takket være en ny generation af innovative kokke. I 2004 blev der i København afholdt et symposium om nordisk madkultur, hvor en gruppe kokke arbejdede for at etablere begrebet “nordisk køkken” på samme måde som det kendte middelhavskøkken.
Dette symposium markerede første gang, at kokke fra hele det nordatlantiske område – fra Grønland til Finland – gik sammen for at fremme nordisk madlavning. Denne nye tilgang til mad er fokuseret på naturlige, lokale ingredienser og har fået international opmærksomhed som et unikt kulinarisk udtryk.
Manifest for Nordisk Køkken
Manifestet fra symposiet fremhæver centrale værdier som kvalitet, identitet og køkkenets integritet. Det understreger også vigtigheden af naturlige og friske råvarer samt enkel tilberedning uden unødvendige processer, men med sit eget stilfulde udtryk. Brug af lokale produkter og miljøhensyn er også centrale principper – f.eks. undgåelse af spild og respekt for dyrevelfærd.
En anden egenskab ved det nye nordiske køkken er lethed og fordøjelighed: ingen tunge, fedtholdige saucer, men sunde og velsmagende retter, der bevarer deres oprindelige smag og gør oplevelsen sund og enkel.
Som de romantiske skandinaviske malere i slutningen af 1800-tallet, der genopdagede deres kulturelle fællesskab og naturarv ved at bevæge sig ud i den smukke og ofte uberørte natur, går de nye kokke i dag samme vej. Bevidste om årstidernes skiften, den magiske sommerbelysning og de mange hav, floder og søer i Norden, søger de tilbage til traditionel madlavning og konservering.
Disse kokke udforsker marker, skove og kyster for at genopdage og fremhæve glemte eller oversete delikatesser: sjældne bær, lokale fisk og skaldyr, vildt, rodfrugter, svampe, korn og meget mere. De hylder det nordiske landskabs mangfoldighed og bringer disse smagsoplevelser til deres gæster.
Erwin Lauterbach, en af de fremtrædende nye danske kokke, har skrevet en gastronomisk kalender, der allerede med titlen “Smuk og Enkel” antyder hans filosofi. I hans køkken finder man altid friske sæsonbetonede grøntsager, som også kan bruges til enkle dekorationer i små vaser.
I forordet til bogen forklarer han: “Grundlaget for god madlavning ligger i at fremhæve det bedste ved hver ingrediens og få den til at skinne.” I København kan man derfor finde dybhavsrejer og jomfruhummer fra Færøerne, torsk, vildlaks og tang fra Island, moskuskød, bær og klart vand fra Grønland.
Traditionelle teknikker som madlavning på basaltsten, aromatisering af akvavit og fremstilling af aromatiske eddiker anvendes også, hvilket tilfører retterne en autentisk nordisk smag.
Bemærk: Under den guidede tur på dansk i København gives der også kulinariske råd om, hvor og hvad man bør spise.
Guidede Ture på Dansk i København og Omegn
Oplev København på dansk med Linda Tours og opdag byens bedste seværdigheder.
Vi tilbyder guidede ture udelukkende på dansk i København og omegn, tilgængelige hele året rundt. Turene tilbydes både som private og gruppeaktiviteter.
Københavns centrum er kompakt og kan nemt udforskes til fods på kort tid.
For at få mest muligt ud af jeres ophold anbefaler vi at starte med en guidet tur i den historiske bymidte på første dagen.
Turen dækker ikke kun byens historie, men giver også indblik i danskernes dagligliv. Derudover får I gode tips til lokale restauranter, spændende museer og andre oplevelser, som I ikke må gå glip af.
Privat Rundvisning i København og Omegn på Dansk
Vil I gerne opleve København på bedste vis? Så kontakt os for en privat guidet tur, udelukkende på dansk.
Under den private rundvisning vil vi give jer mange nyttige tips til, hvordan I bedst bruger jeres tid i København, hvilke steder I bør besøge i byen og dens omgivelser. Vi beriger turen med interessante indsigter og spændende detaljer om dansk kultur og livsstil.
For yderligere information om de forskellige private ture i København og omegn, se venligst linket her ->
LINDA TOURS – Privat rundvisning
Guidet Tur i det Gamle København
Bemærk! Det lille historiske centrum i København er lukket for turistbusser, så gåruterne omfatter kun tilgængelige steder som hyggelige gårdhaver, små pladser og skjulte kroge.
Besøgssteder inkluderer:
- Latinerkvarteret og middelalderområdet
- Antikvitetsgaden og det gamle fiskemarked
- Den protestantiske lutherske katedral og Søren Kierkegaards fødested
- En typisk dansk bolig
- Rundetårn, Fransiskanernes Plads og den gamle studenterbolig
- Christiansborg og Folketinget
Under turen giver vi dig masser af tips om, hvordan du bedst bruger din tid i København samt anbefalinger til restauranter og butikker med lokale specialiteter.
Turene er anerkendt af Touring Club Italiano og tilbydes udelukkende på italiensk.
For mere information om vores guidede gåture i det historiske centrum af København på italiensk, se venligst følgende link -> LINDA TOURS – Det Gamle København – TOUR 1
Stor Kanalrundfart i København
En unik kanalrundfart på italiensk, arrangeret af LINDA TOURS.
Fra den gamle havn sejler vi langs byens mest ikoniske kanaler og besøger seværdigheder som:
- Nyhavn og Den Lille Havfrue
- Det kongelige slot Amalienborg og Operaen
- Christiania og det gamle militærområde Holmen
- Christianshavn og Sømandskirken
- Det Runde Tårn, Den Sorte Diamant og Folketinget
Også anerkendt af Touring Club Italiano og udelukkende på italiensk.
For mere information om kanalrundfarten på italiensk, datoer og priser, se linket -> LINDA TOURS – Stor Kanalrundfart – TOUR 3
Komplet Rundvisning i København for Krydstogtgæster
Bemærk! MSC og Costa krydstogtskibe anløber Oceankaj, som ligger 9 km fra Københavns centrum. Vi henter jer med bus, og turen udføres med en autoriseret guide, udelukkende på italiensk.
Besøgssteder inkluderer:
- Nyhavn og Amalienborg
- Vagtskifte ved Amalienborg
- Den Lille Havfrue
- Kongens Have og Rosenborg Slot
- Latinerkvarteret og den protestantiske lutherske katedral
- Rundetårn, Fransiskanernes Plads og studenterboliger
- Rådhuset, Tivoli og Børsen
- Christiansborg og gågaden Strøget
Der vil også være en times pause til shopping eller en kaffepause.
Anerkendt af Touring Club Italiano og udelukkende på italiensk.
For mere information om krydstogt-turen på italiensk, datoer og priser, se linket -> Komplet Rundvisning i København – TOUR 4
De Berømte Slottene i Nordsjælland
Frederiksborg Slot – beliggende ved en sø, med Danmarks Nationalhistoriske Museum.
Kronborg Slot – kendt som Hamlets Slot.
Slottet nås gennem naturskønne skovområder og pittoreske landsbyer langs kystvejen.
De første 40 km følger Nordsjællands kystlinje, og undervejs passerer vi traditionelle huse med stråtag, Karen Blixens hus og Louisiana Museum for Moderne Kunst. På klare dage kan vi også se broen, der forbinder Danmark og Sverige.
Første stop er Kronborg Slot, som ligger kun 4 km fra Sverige, og herefter går turen videre til Frederiksborg Slot, det vigtigste af slottene, beliggende på tre øer og omgivet af en stor barokhave.
Anerkendt af Touring Club Italiano og udelukkende på italiensk.
For mere information om slotsturen på italiensk, datoer og priser, se linket -> LINDA TOURS – Slottene i Nordsjælland – TOUR 2