Interessante fakta og historieKultur og traditionerTips til turisterTuristprogrammer

11 mærkelige traditioner, der kun giver mening for danskerne

I dag er vi vant til at følge med tiden, men der er særlige perioder på året, hvor tiden synes at stå stille, og vi fejrer, som om vi var i 1549! Her er nogle af de mærkeligste danske traditioner.

1. At hoppe ind i det nye år

Når du fejrer nytår i Danmark, så bliv ikke forskrækket, hvis du ser nogen stå på en stol lige før midnat. De er ikke nødvendigvis fulde (eller måske er de), men de forbereder sig på at “hoppe” ind i det nye år ved midnat. Det siges at bringe held, så længe du ikke falder!

2. Slå katten af tønden til Fastelavn

Fastelavn fejres i februar og minder om en blanding af Halloween og karneval. Børn klæder sig ud og slår på en tønde for at få “katten” ud. I gamle dage brugte man en rigtig kat, men i dag er det slik og legetøj, der falder ud, og tønden er dekoreret med en sort kat.

3. Vores specielle påskebreve

De danske gækkebreve er en fast påsketradition. Brevene er udskåret i mønstre, indeholder rim og er underskrevet med prikker i stedet for navne. Hvis modtageren kan gætte afsenderen, får de et påskeæg, ellers skylder de afsenderen et.

4. Hekse på bålet til Sankt Hans

Den 23. juni fejrer vi midsommer med et stort bål, hvor vi brænder en heksefigur. Selvom det virker barskt, er det blot en dukke, og traditionen går tilbage til middelalderen, hvor man troede, at det kunne jage onde ånder væk.

5. Studenterugen i juni

I den sidste uge af juni ser man unge mennesker iført hvide huer. De har netop færdiggjort gymnasiet og kører rundt på festlige lastbiler, der stopper ved hver elevs hus for at spise og drikke sammen.

6. Hvis du er single på din 25-års fødselsdag

Hvis du fylder 25 år og stadig er single, vil dine venner kaste kanel på dig. Når du når 30 år og stadig er single, vil du blive overdænget med peber. Det er en sjov, men lidt grov fødselsdagstradition.

7. Bryllupstraditioner

Til danske bryllupper er kysseritualer en fast tradition. Hvis bruden eller gommen forlader rummet, skynder gæsterne sig at kysse den, der er blevet tilbage. Det gælder både mænd og kvinder!

8. Fødselsdagstraditioner

På din fødselsdag er det normalt, at du selv medbringer kage eller slik til dine kollegaer eller klassekammerater. Det er din måde at dele glæden over din fødselsdag med andre.

9. Mortensaften og de stegte gæs

Den 10. november fejrer vi Mortensaften ved at spise stegt and eller gås. Traditionen stammer fra en legende om en mand ved navn Martin, der skjulte sig blandt gæs for at undgå at blive biskop, men blev forrådt af fuglene.

10. J-dag: Julens start

J-dag, der fejres den første fredag i november, markerer frigivelsen af juleøl i Danmark. På denne dag starter julefestlighederne officielt, og alle barer og pubber fejrer med rigelige mængder af stærk julebryg.

11. Jul: Vinterens højdepunkt

Julen er en vigtig tid i Danmark. I december, når dagene er korte og mørke, samles vi for at spise god mad, drikke gløgg og give hinanden gaver, ligesom vores vikingeforfædre gjorde for at overleve den mørke vinter.